Hercegovina

Road trip

Mostar I Počitelj I Kravice I Blagaj

ts-awesome-check-circle  Smanjen kapacitet! Ispunjeni bezbjednosni protokoli vezani za epidemiološku situaciju.

Termin

25. Novembar

cjelodnevna tura

Dešavanja
 Počitelj / Vodopad Kravice / Blagaj /  Mostar /
Cijena
Ukupna cijena aranžmana   ts-awesome-bus  

29KM

Mostar je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po Starom mostu, izgrađenom u 16. vijeku, a srušen je 9. novembra 1993, da bi 2004. godine most ponvo bio izgrađen, i on je prvi kulturni spomenik u BiH koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom osmanlijske vladavine služile kao skladište za oružje. Osmanlije su osvojile Mostar  1468. godine, i tada počinje intenzivno širenje grada. Grad se razvija kao tipično osmanlijsko naselje, s mahalama i čaršijom. Izgrađen je veliki broj džamija, a najpoznatije su Koski Mehmed pašina (u blizini Starog mosta), Sinan-pašina (Atik džamija, atik se obično naziva prva ili njstarija džamija), i Hadži Mehmed-begova. Dolaskom austro-ugara, izgrađeno je dosta zgrada evropskog stila, pa je tako i Mostar sve više počeo ličiti na srednjoevropski grad. Građevine orijentalnog stila su se sve više počele miješati sa zgradama austro-ugarske gradnje i to je činilo jedan veoma zanimljiv spoj. Velik broj građevina ovog stila je izgrađen na glavnoj ulici u Mostaru. Jedna od najljepših građevina ovog stila je mostarska gimnazija.

Počitelj je srednjovjekovni grad koji se prvi put spominje 1444., a vjerovatno je i prije toga postojao. Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno sa lokalnim plemstvom utvrđuje grad u svrhu odbrane od Osmanlija. Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika. Osmanlije osvajaju Počitelj 1471. Počiteljem dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji sa mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju. Od važnijih građevina važno je spomenuti hadži-Alijinu džamiju iz sredine 16. stoljeća, koja dominira gradom. Harem ove džamije je jedinstven po tome što u njemu niko nije ukopan, pa ni sam hadži Alija. Zatim tu je i Šišman-Ibrahim pašina medresa sa originalnim bakarnim kupolama. Šišman Ibrahim paša je otišao u Tursku da se školuje i dobio važno mjesto na sultanovom dvoru i u znak sjećanja na rodni kraj poslao novac od koje je sagrađena medresa. Također, tu su i sahat kula iz 17. stoljeća i hamam (kupatilo). Ono što je posebno vrijedno i što svakako fascinira na ovom malom orijentu je sistem kojim su se gradile kuće, naime svaka pruža nesvakidašnju intimu boravka i mira i istovremeno ima i pogled na čitav grad, na život, na sve ono što se u njemu događa. Skladno uklapanje velikih i malih kuća po vertikali i horizontali govori o istinskoj želji graditelja da niko nikom ne smeta, ali da svako ima svoj dio pogleda.

Vodopad Kravice – na ovom mjestu rijeka Trebižat se razlijeva na širinu od oko 160 metara i pada sa visine od 30 metara čineći slapove neviđene ljepote. Ovo  fantastično mjesto čudesne prirodne ljepote stoji kao biser u hercegovačkom kršu. Slapovi predstavljaju idealno mjesto za turizam i rekreaciju. Rijeka Trebižat pruža idealne uslove  za vožnju čamcima (kanuima). U blizini se nalazi i mala spilja sa ukrasnim stalaktitima od kalcijum karbonata.

Blagaj – oaza mira i prirodne harmonije smješten je svega par kilometara prije samog Mostara. Prema predaji, tekiju na vrelu Bune osnovali su derviši bektašijskog reda u XVl vijeku. Zasigurno znamo da je tekija postojala već sredinom XVll vjeka o tome svjedoči Evlija Čećebija koji je zailježio da je mostarski muftija Zijaudin Ahmed-ibn Mustafauz izvor Bune dao sagraditi tekiju helvetijskog reda u ” kojoj derviši vode prijateljske azgovore i naučne diskusije”. 
Sredinom XlX vijeka obnavlj je Omer-paša Latas, i od tada pripada kaderijskom redu. Danas je tekija u posjedu nakšibendija. Orijentalna bosanska arhitektura, između ostalog, plijeni i svojim svjetlijim dvojnicima koji se ogledaju na mirnim vodenim površinama. Velagićevina se ogleda u vodama ade, malog ostrvca na Buni. Prema dobro očuvanim natpisima koje nalazimo na samom ulazu u kompleks, ovaj blistavi dragulj nastao je oko 1766.godine. Zgrade su sagrađene na sprat sa izbačenim doskatima i imaju prostrane cvjetne avlije. Dvije musafirhane (dobrotvorne kuće za goste) služile su za prijam putnika namjernika.

Blagaj je danas turistički centar Hercegovine.

Live for the story.

Aranžman uključuje

  • Prevoz autobusom prema planu i programu putovanja;
  • Polaske iz Sarajeva, Konjica, Jablanice, 
  • Usluge pratioca grupe za vrijeme trajanja aranžmana;
  • Organizaciju putovanja u cjelini.

Aranžman ne uključuje

  • Ulaznicu za vodopad Kravice, ulaznicu za tekiju Blagaj;
  • Individualne troškove putnika.

PROGRAM PUTOVANJA(okvirni uz mogućnost izmjena):

 

  1. dan:  Sarajevo – Počitelj – vodopad Kravice  – Blagaj – MOSTAR:

Sastanak grupe ispred Zemaljskog muzeja u jutarnjim satima. Vožnja na relaciji Sarajevo – Počitelj, uz kraće zadržavanja i odmor tokom puta u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice. Dolazak u Počitelj – „orijentu Mediterana“ u prijepodnevnim satima. Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO listu. Slobodno vrijeme za obilaske značajnih kulturno-historijskih objekata u Počitelju: Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. U njoj je bila osmatračnica i vojska, koje su čuvale grad od mogućeg napada od strane doline Neretve, što sve Počitelj čini gradom-muzejom…

Nakon obilaska Počitelja krećemo ka vodopadu Kravice koji se nalazi se na rijeci Trebižat i ima širinu od 120 metara i visinu od oko 28 metara i nastao je protokom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodni fenomen pod zaštitom države kao geološki i geomorfološki spomenik prirode i prirodna rijetkost.

Nakon posjete vodopadu Kravice krećemo prema tekiji u Blagaju. Tekija je izgrađena u 16. stoljeću. Unutrašnjost same tekije je urađena u klasičnom baroknom turskom stilu po tome je jedini takav objekat u BiH. U nekoj od prelijepih bašta možete popiti kafu uz prelijepi pogled na rijeku Bunu. Nakon obilaska Blagaja polazak ka Mostaru.

Po dolasku u Mostar slijedi razgled grada ili slobodno vrijeme. Mostar je grad kontrasta, širokih ulica i uskih uličica, tradicionalnog Kujundžiluka i savremenog središta, grad u kojem se dodiruju kultura i umjetnost Istoka i Zapada koje su ostavile vidljive tragove što su odoljeli i prirodnim silama i vladarima. Uz savremeno izgrađena zdanja uzdižu se tornjevi crkava i minareti džamija. Ipak, veličanstveni kameni spomenik svakako je Stari most izgrađen 1566 god. prema nacrtu neimara Hajrudina, velikog osmanskog graditelja iz XVI st. Veliki kameni luk uvršten je na popis UNESCO-ve zaštićene Svjetske kulturne baštine. Nakon obilaska Mostara slijedi povratak prema Sarajevu.

Planirani polazak prema Sarajevu je u večrnjim satima. KRAJ PROGRAMA.


Uz ovaj program putovanja važe “Opšti uslovi putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events” koje sa uplatom prihvatate – više informacija na letsgo.ba/uslovi.

Kako rezervisati putovanja?
• Popunjavanjem besplatne online prijave ispod, nakon što ispunite prijavu dobiti ćete e-mail s uputstvima za uplatu
• Plačanje možete izvršiti u Let’s Go poslovnici ili putem računa!

ts-awesome-shield Fleksibilni uslovi rezervacije – u slučaju bilo kakvih otkaza putovanja zbog pandemije virusa ili stupanja na snagu mjera karantene, vraćamo vam uplaćeni iznos za putovanje  Više o opciji 

ts-awesome-comments-o Imate li pitanja? Pišite nam, mi smo tu za vas!  Pišite nam ovdje

ts-awesome-clock-o Ponuda ističe za:

Način plaćanja

  • Prva rata 30 KM prilikom prijave
  • Putnik ostatak duga plaća u cijelosti ili na rate u prostorijama agencije ili na tekući račun, najkasnije 10 dana pred putovanje.

Gdje se nalazimo ?

Ferhadija 17B Sarajevo

+387 (0) 60 33 26 444

+387 (0) 33 86 16 16

+387 (0) 33 86 16 17

info@letsgo.ba

 

Poslovno ime: Let’s Go Travel & Events
JIB: 4202215000016

ts-awesome-map-marker Ferhadija 17B  Sarajevo

ts-awesome-mobile-phone +387 (0) 60 33 26 444

ts-awesome-phone +387 (0) 33 86 16 16

ts-awesome-fax +387 (0) 33 86 16 17

ts-awesome-at info@letsgo.ba

Tekući račun: Raiffeisen 1610000158950031
​Licenca o obavljanju djelatnosti putničkih agencija i turoperatera 065-0-Reg-16-001811 od 11.05.2016.