Ljeto u BiH

Krajina trip

Bihać & Nacionalni park Una & Martin brod & Japodski otoci & Ostrožac & Štrbački Buk

+ Rafting na Uni

+ Jajce (vodopad i Plivsko jezero)

+ Travnik

Termin
22. August I 2 dana
Staff

Iza velikih događaja stoje sjajni ljudi.

Naš staff na ovom putovanju ima ocjenu  ts-awesome-users  4.8 od 5.
ts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-star ts-awesome-star-half-o
Oni su ti koji će vaše iskustvo na ovom putovanju učiniti nezaboravnim!

Cijena

ts-awesome-bus  + ts-awesome-bedts-awesome-cutlery

od 69KM

prvih 10 uplata!

Hotel ts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-star 

Jajce – Svaki grad ima svoju historiju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. Jajce se nalazi u zapadnom dijelu Srednjobosanskog kantona, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Grad Jajce nalazi se na obalama rijeka Pliva i Vrbas. Kada prođete kroz gradske kapije i zaputite se ka tvrđavi, tada pustite zidine da vam ispričaju kako je nastajao grad, branio se i prkosio, bio osvajan i mijenjan i kako se u njemu rađala jedna nova država.

Dolina Plive i Vrbasa je bila nastanjena još u antičko doba, no, grad Jajce se razvija tek u srednjem vijeku (14. i 15. stoljeću).

Ostrožac na Uni –  Grad Ostrožac podignut je na uzvisini iznad krajiške krasotice – rijeke Une, jer ono posebno, čini se, i ne zaslužuje ništa drugo, već samo – posebno. Njegova tvrđava, velikih dimenzija, predstavlja unikatnu sintezu različitih arhitektonskih stilova, koja i dan-danas mnoge prolaznike ostavlja bez teksta. Prema nekim još nepotvrđenim podacima utvrda Ostrožac postojala je još u 4. stoljeću prije Krista i zvala se “Orisio” ili “Hostrosach“. Nalazi se 14 km sjevero-istočno od Bihaća, smješten je na visokom brijegu iznad rijeke Une. Danas Ostrožac je jedna od najočuvanijih utvrda u BiH.

Travnik –  grad kojeg je jedan od najvećih putopisaca Evlija Čelebija u 18. stoljeću opisao kao “grad sa tisuću vrela”, smješten je u samom središtu Bosne i Hercegovine, a zbog svoje prepoznatljive ljepote i istorije, predstavlja pravi užitak svim posjetiteljima u bilo koje doba godine. Od milja nazvan “muzej pod otvorenim nebom“, Travnik je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. Poznat je i po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH – ukupno sedam. Srednjovjekovna Tvrđava Stari grad ili Travnička tvrđava smatra se najznačajnijim kulturno-povijesnim spomenikom. Podignuta je prije dolaska Turaka s ciljem obrane, pošto su Osmanlije sve dublje prodirali u kraljeve posjede. Danas je jedno od najvažnijih mjesta koje dnevno obilaze stotine turista, što zbog same Tvrđave, sto zbog pogleda koji se s nje pruža na vezirski grad i Lašvansku dolinu. Valja spomenuti da već dugi niz godina u Travniku djeluje Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića“, kojom se podsjeća na vrijednost njegove literarne ostavštine. Ova najposjećenija „kuća“ u gradu svakodnevno dočekuje brojne turiste, domaće i  strane, te čuva od zaborava vrijedne dokumente i predmete književnog velikana koji je rođen baš u ovom gradu, 9. listopada 1892. godine. U istočnom dijelu Travnika, koji čuva ostatke bosanske tradicije, nalazi se i izvor “Plava voda“ , koja je ustvari i najkraća rijeka u BiH, poznata po svojoj ljepoti i čistoći. Travničani često kažu kako je to “najbolji klima uređaj na svijetu“. Tvrđava Stari grad, Zavičajni muzej Travnik, memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića“, miris najboljih ćevapa, Vlašićki sir, Plava voda, .. samo su neki od razloga zbog kojih je ovaj grad vrijedan divljenja. I svakako vrijedi da ga posjetite i uživate u njegovim čarima.

Bihać –  grad na rijeci Uni, smjestio se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Grad leži u prostranoj bihaćkoj kotlini koju sa zapada i jugozapada zatvara planina Plješivica i njeni obronci Debeljača i Somišlje, dok je na istoku i jugoistoku omeđuje planina Grmeč i njeni obronci Ljutoč, Jadovnik i Gredoviti vrh. Na području grada Bihaća je locirano obilje kulturno – historijskih spomenika, od kojih su najznačajniji Kapetanova kula, Džamija Fethija, Crkva sv.Ante Padovanskog, Turbe, Zgrada Krajina puteva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Manastir Rmanj i drugi. Na području Bihaća nalazi se više srednjevjekovnih gradova od kojih izdvajamo: Sokolačka kula, Orašac, Havala i Ostrovica u Kulen Vakufu. Bihać je danas jedna od najpopularnijih destinacija kontinentalnog turizma u BiH s posebno razvijenim selektivnim oblicima kao što su: sportsko-rekreacioni turizam gdje dominiraju rafting,jedriličarstvo,padobranstvo, biciklizam,ribolovni i lovni turizam, eko-turizam, te kulturno –istorijski turizam.

Štrbački Buk – Štrbački buk visine 24,5 m predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku UNA, a njegov postanak se vezuje za tektonska pomjeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Početkom XX stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi. Sojenice su drvene kuće izgrađene iznad vode, na hrastovim stubovima (pilonima) zabijenim u dno rijeke. Japodi su na ovim prostorima živjeli zadnjih 1000 godina stare ere.

Japodski otoci – Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i kraljicom rijeka – rijekom Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“.U prirodnom okruženju Japodskih otoka pronaći ćete tradicionalno uređen restoran u kojem možete probati domaće gastro specijalitete našeg podneblja.

Nacionalni park Una – Područje Nacionalnog parka Una se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj zaravni, a obuhvata dolinske dijelove rijeke Une i Unca i orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe, vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti. Vizija zaštite Une na području proglašenog Nacionalnog parka stvarala se kroz desetljeća, kao odgovor lokalnog stanovništva, koje je oduvijek bilo svjesno vrijednosti prostora u kojem živi, na prijetnje narušavanju njegovih temeljnih prirodnih osobitosti.

Live for the story.

Aranžman uključuje

• Prevoz autobusima na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo;
• Odlazak do Jajca i Travnika;
• Jedno noćenje u Bihaću, u hotelu sa uključenim doručkom;
• Usluge pratioca grupe za vrijeme trajanja aranžmana;
• Administrativne troškove, troškove rezervacije;
• Organizaciju putovanja u cjelini.

Aranžman ne uključuje

• Putničko zdravstveno osiguranje – 4 KM osobe mlađe od 60 godine, 8 KM osobe starije od 60 godina
• Doplatu za dvokrevetnu sobu (broj soba ograničen);
• Polaske iz Mostara, Jablanice i Konjica; cijena se uvećava za 15 KM
Fakultativni odlazak Japodskih otoka
• Fakultativni odlazak i obilazak NP Una / Martin broda
Fakultativni odlazak i obilazak Štrbačkog Buka
• Rafting na Uni
Individualne troškove putnika.

1. dan / BiH – Sarajevo – Jajce – Ostrožac na Uni – BIHAĆ:


Sastanak grupe na dogovorenom mjestu u ranim jutarnjim satima – 05:00h. Jutarnja vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora (ukoliko je to potrebno). Dolazak u
Jajce je planiran cca 09:00h. Slobodno vrijeme za jutarnju kafu i razgledavanja prirodnih ljepota ovog grada (vodopad, Stari grad).
Polazak prema Bihaću cca.10:30-11:00h.
Prva destinacija po dolasku u Krajinu koju ćemo posjetiti je Ostrožac na Uni. Grad Ostrožac podignut je na uzvisini iznad krajiške krasotice – rijeke Une, jer ono posebno, čini se, i ne zaslužuje ništa drugo, već samo – posebno. Njegova tvrđava, velikih dimenzija, predstavlja unikatnu sintezu različitih arhitektonskih stilova, koja i dan-danas mnoge prolaznike ostavlja bez teksta. Prema nekim još nepotvrđenim podacima utvrda Ostrožac postojala je još u 4. stoljeću prije Krista i zvala se “Orisio” ili “Hostrosach“. Nalazi se 14 km sjevero-istočno od Bihaća, smješten je na visokom brijegu iznad rijeke Une. Danas Ostrožac je jedna od najočuvanijih utvrda u BiH. Nakon posjete Ostrošcu slijedi vožnja prema Bihaću. Po dolasku u hotel slijedi prijava u sobe i slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

2. dan / Bihać – Štrbački buk – Rafting na Uni / Nacionalni park Una / Martin Brod – Japodski otoci – Sarajevo:

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i odlazak na Štrbački buk i obilazak uz vodiča. Nakon toga slijedi rafting na Uni za sve koji budu zainteresovani ili slijedi odlazak do Nacionalog parka Una za sve one koji nisu na raftingu (uz mogući odlazak do Martin broda). Martin Brod je prvo veće naselje u Bosni i Hercegovini i Nacionalnom parku Una kroz koje rijeka Una protječe, a nalazi se na izlazu iz dvaju kanjona, na mjestu gdje se Unac kao pritok ulijeva u rijeku Unu.  Upravo je ova lokacija jedan od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une i istoimenoga nacionalnog parka jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaca i otoka te nekoliko većih vodopada. Tu se nalazi najveći vodopad na rijeci Uni visok oko 54 m koji stvara prelijepe veće i manje slapove i kaskade. Nakon završenog raftinga ili obilaska NP Una slijedi vožnja prema Japodskim otocima.  U blizini Bihaća, u naselju Račić, smjestila se turistička atrakcija Japodski otoci. Ovo čudo prirode predstavlja kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom i plavom kraljicom – rijekom Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“. Nakon nezaboravnih trenutaka na prekrasnoj Uni, slijedi povratak prema Sarajevu uz pauzu u Travniku i evetnualni obilazak Travnika. Dolazak u Sarajevo iza ponoći. KRAJ PROGRAMA

Način prijavljivanja
• Popunjavanjem on-line prijave ispod
• Dolaskom u Let’s Go poslovnicu

ts-awesome-clock-o Ponuda ističe za:

Način plaćanja

  • Prva rata 30 KM prilikom prijave
  • Putnik ostatak duga plaća u cijelosti ili na rate u prostorijama agencije ili na tekući račun, najkasnije 10 dana pred putovanje.

Gdje se nalazimo ?

Ferhadija 17B Sarajevo

+387 (0) 60 33 26 444

+387 (0) 33 86 16 16

+387 (0) 33 86 16 17

info@letsgo.ba

 

Poslovno ime: Let’s Go Travel & Events
JIB: 4202215000016

ts-awesome-map-marker Ferhadija 17B  Sarajevo

ts-awesome-mobile-phone +387 (0) 60 33 26 444

ts-awesome-phone +387 (0) 33 86 16 16

ts-awesome-fax +387 (0) 33 86 16 17

ts-awesome-at info@letsgo.ba

Tekući račun: Raiffeisen 1610000158950031
​Licenca o obavljanju djelatnosti putničkih agencija i turoperatera 065-0-Reg-16-001811 od 11.05.2016.