Ljeto u BiH

Buško jezero

+ Livno

Termin
15. August I 2 dana
Staff

Iza velikih događaja stoje sjajni ljudi.

Naš staff na ovom putovanju ima ocjenu  ts-awesome-users  4.8 od 5.
ts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-star ts-awesome-star-half-o
Oni su ti koji će vaše iskustvo na ovom putovanju učiniti nezaboravnim!

Cijena

ts-awesome-bus  + ts-awesome-bedts-awesome-cutlery

od 69KM

prvih 10 uplata!

Eko selo Booking.com ocijena  9.4

Slike i opis smještaja

Eko selo se nalazi na obali Buškog jezera (jednom od najvećih akumulacijskih/umjetnih jezera u Europi)

Idilično mjesto s prekrasnim pogledom na Buško jezero, u sklopu kojeg se nalazi vlastito malo umjetno jezero s velikom  fontanom i nekoliko malih potoka koji teku kroz Eko selo  što daje posebnost ovom „rajskom“ odredištu.

Sadržaji Eko sela su: restoran ,drvena kućica, terasa  s velikim brojem sjedećih mjesta i kompletnim pratećim ugostiteljskim objektima, kamena špilja, mini zoo vrt, sportski tereni, konjički klub sa štalama i konjima, veliki ograđeni koral za jahanje.

Uz apartmane za smještaj, staze za šetanje, veliki parking, tu je prelijepa vila „Grabovica“ sazidana od bijelog hercegovačkog kamena, Gromila/staro ilirsko groblje; uz čiji zid su čuveni drevni hrastovi s mitološkom ulogom koju i danas predstavljamo našim gostima.

Prirodne ljepote, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, kulturna i povijesna baština, domaća autohtona kuhinja, sve usluge koje možemo pružiti u Eko selu  privlače brojne goste iz okruženja i šire.

 Booking.com ocijena  9.4

Livno je jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju i Island gdje može da se vidi veliki broj divljih konja na samo jednom mjestu. U samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, može da se pronađe veliki broj nestvarno lijepih divljih konja. To su potomci pitomih konja i oni su nekada imali svoje vlasnike koji su se brinuli o njima i čuvali ih. Ali onda ih tokom sedamdesetih godina i dolaskom mašina ti isti vlasnici pustiše da žive slobodno u prirodi, a danas se njihov broj popeo na više od 600. Najlakši i najbolji način da vidiš ove konje je uz našu agenciju koja organizuje sve ovo. Ponajviše iz sigurnosnog razloga, ali i činjenice da ne poznaješ lokalni teren, puteve i toga da je prostor na kojem se nalaze konji zaista mnogo veliki i vjerovatno ti neće biti jednostavno sam da ih nađeš. Uz obilazak divljih konja, imaš i priliku da probaš neka autentična lokalna jela, čuješ mnogo zanimljivih informacija kako o istoriji starog grada Livna tako i o ovim divnim životinjama, a uz to, dobiješ i svoje profesionalne fotke – što je najbitnije. Jedino što imaš pred sobom su nepregledna polja zelenog sa milion nijansi. Ma kakva Irska! Kada vidiš ovo, shvatiš jednu stvar. Shvatiš koliko malo je potrebno da budeš sretan. Vidi te. Uživaš u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi. Maziš divlje konje koji ti jedu iz ruke. Obilazak livanjskih divljih konja, biti će vam jedna od najboljih uspomena ikada na putovanju po Bosni i Hercegovini? Garantujemo! 

Buško Blato (jezero) smješteno na području dinarsko kraškog prostora i prirodni je nastavak Livanjskog polja. Nalazi se u Hercegbosanskoj županiji između gradova Livno i Tomislavgrad. Većim dijelom oko 2/3 pripada općini Tomislavgrad, a manjim dijelom 1/3 pripada općini Livno. Okružuju ga planine: Kamešnica (1.849 metara), Tušnica (1.700), Midena (1.222) i Zavelim (1364), a nadmorska visina iznosi od 716 metara.Vode iz obližnjih vrela Ričine, Mukišnice, Mandeka, Svekra,… slijevale su se u polje i ulijevale se u ponore kojih je bilo nekoliko na Buškom blatu. U zimskim mjesecima kad su vode bile obilnije, dio polja bio bi poplavljeno vodom, a kada su bile oštre zime, gotovo uvijek voda bi bila zaleđena. Dolaskom ljeta utihnula bi sva okolna vrela i potoci; čak bi se i Ričina na mnogim mjestima isprekidala. Vode bi ostajale samo u virovima rijeka. Za vrijeme ljetnih mjeseci polje bi se kosilo, a poslije koševine, služilo bi stoci za ispašu. Po mišljenju tadašnjih vlasti i”stručnjaka” da  je Buško blato “idealno mjesto za akumulacijsko jezero”,i da se “njegove vode koriste za hidrocentralu Orlovac u Rudi kod Sinja”. Tako se dugogodišnja ideja okončala odlukom (1968) da se “otvori akumulacijsko jezero”. Načinjena su ispitivanja tla i štura arheološka iskopavanja. Odmah nakon tih pripremnih radova su sagrađene dvije brane. Jedna je podignuta u Kazagincu (duga 3km), a druga u Podgradini. Konačno, izgrađeni su svi dovodni(reverzibilni) kanali vode iz Livanjskog polja i postavljeni crpno – turbinski reverzibilni uređaji. Tako je “upornim radom ljudi i stručnjaka” stvoreno akumulacijsko jezero – najveće u Europi. Svečano puštanje u rad bilo je 10. maja 1974. Danas vode Buškog jezera služe za pogon hidroelektrane u Rudi kod Sinja. Dužina jezera iznosi 13,5 km, širina oko 7,2 km, dok dubina doseže i do 17 metara na pojedinim mjestima. Najviše impresionira njegova ukupna zapremina od 782 milijuna metara kubnih vode. Buško jezero raspolaže bogatstvom i raznovrsnošću ribljeg fonda (šaran, pastrmka,podbila, babuška, klen, som). Samo jezero ima površinu od 55,8 km². Svojom površinom ovo jezero jedno je od najvećih akumulacija u Europi. Kada iz daljine gledate Buško jezere učinit će vam se kao veća morska uvala, ali kada dođete na njegove obale shvatit ćete da je riječ o atraktivnom i oku ugodnom mjestu. 

Pješčana plaza „Marinovac“ nalazi se na Buškom jezeru. Uz svoj prekrasni razmještaj i pogled koji se proteže do druge strane jezera. Kupalište „Marinovac“ svojom prostranošću i plitkom razinom vode pri ulasku pruža mogućnost za mnoge zabavne igre u vodi. Plaža posjeduje pokretni bar gdje se pružaju usluge pića, sladoleda, sendvića, mjesta za sjedenje prekrivenih suncobranima i glazbe. Prelijepe plaže, dovoljno prostora za sve i čista voda čine Buško jezero jednom od atrakcija na kojima možete uživati u vrućim ljetnim danima. 

Live for the story.

Aranžman uključuje

• Prevoz autobusima na relaciji Sarajevo – Livno – Buško jezero– Sarajevo;
• Smještaj u EKO SELU Grabovica na bazi 1 noćenje sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama po izboru;
• Usluge pratioca grupe za vrijeme trajanja aranžmana;
• Administrativne troškove, troškove rezervacije;
• Organizaciju putovanja u cjelini.

Aranžman ne uključuje

  • Putničko zdravstveno osiguranje 2,00 KM po danu/osobi;
  • Fakultativne izlete (obilazak Livna, odlazak do staništa divljih konja, kaoing rijekom Stubom) za koje će cijene biti naknadno objavljene;
  • Individualne troškove putnika.

PROGRAM PUTOVANJA (uz mogućnost izmjena):

1. dan / BiH – Sarajevo – Buško jezero –Livno:

Sastanak grupe na dogovorenom mjestu u ranim jutarnjim satima – 07:00h. Jutarnja vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora (ukoliko je to potrebno). u pravcu Viteza, Bugojna, Kupresa do Livna. Po dolasku slijedi odlazak do izvora DUMAN u Livnu – nevjerovatni krajolik, gdje je izvor pitke vode, uz ljetne osvježenje, potom odlazak u posjetu džamiji hadži Ahmeda Dukatara, te pauza u centralnom dijelu grada. Nastavak vožnje do Buškog jezera, slijedi odmor te ulazak u EKO SELO Grabovica. Odmor, mogućnost korištenja sadržaja: jahanje konja, eko park, zoo vrt, kupanje u jezeru… Noćenje

2. dan / Buško jezero – Sarajevo:

Doručak. Odjava iz smještaja do 11:00 sati. Mogućnost uz doplatu: posjeta dijelu Livna gdje se nalazi prirodno stanište divljih konja – u posebno organiziranom prijevozu, prilika da osjetite divljinu i ljepotu koja predstavlja dragulj grada Livna. Posjeta uz stručne pratitelje. Mogućnost opcije odlaska na kanu rijekom Sturbom. Nevjerovatan doživljaj prirodnom i pitomom rijekom da uživate u ravničarskom dolinom uz pratioce… Po dogovoru povratak prema odredištima uz kraća zadržavanja. Dolazak u kasnim večernjim satima.

KRAJ PROGRAMA.

Uz ovaj program putovanja važe „Opći uslovi putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events“ – više informacija na letsgo.ba/uslovi.

NAPOMENA:
• Navedena cijena se odnosi na polazak iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice i Travnika. Za polazak iz Mostara, Jablanice i Konjica cijena se uvećava za 10 KM. Polasci će biti organizovani u slučaju zadovoljenog minimalnog broja prijavljenih putnika – (provjeriti u agenciji);
• Svi putnici su obavezni da poštuju naredbe i preporuke kriznog štaba i da drže fizičku distancu. Maske su obavezne unutar autobusa;
• Plan i program može odstupati od satnice u ovisnosti od gužvi na putu, potrebama grupe i radi drugih nepredviđenih okolnosti;
• Molimo vas da se prije uplate putovanja upoznate sa programom putovanja i opštim uslovima putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events koje sa uplatom prihvatate – letsgo.ba/uslovi.

Način prijavljivanja
• Popunjavanjem on-line prijave ispod
• Dolaskom u Let’s Go poslovnicu

ts-awesome-clock-o Ponuda ističe za:

Način plaćanja

  • Prva rata 30 KM prilikom prijave
  • Putnik ostatak duga plaća u cijelosti ili na rate u prostorijama agencije ili na tekući račun, najkasnije 10 dana pred putovanje.

Gdje se nalazimo ?

Ferhadija 17B Sarajevo

+387 (0) 60 33 26 444

+387 (0) 33 86 16 16

+387 (0) 33 86 16 17

info@letsgo.ba

 

Poslovno ime: Let’s Go Travel & Events
JIB: 4202215000016

ts-awesome-map-marker Ferhadija 17B  Sarajevo

ts-awesome-mobile-phone +387 (0) 60 33 26 444

ts-awesome-phone +387 (0) 33 86 16 16

ts-awesome-fax +387 (0) 33 86 16 17

ts-awesome-at info@letsgo.ba

Tekući račun: Raiffeisen 1610000158950031
​Licenca o obavljanju djelatnosti putničkih agencija i turoperatera 065-0-Reg-16-001811 od 11.05.2016.