Krakov

AUŠVIC + RUDNIK SOLI (WIELICZKA)

Termin

17. Oktobar – 21. Oktobar I 2 noćenja

22. Novembar – 26. Novembar I 2 noćenja

Dešavanja
 Program putovanja nije obavezan, ali je osmišljen kako bi omogućio 100% odmor, zabavu i nezaboravna iskustva. Spakujte svoj kofer, mi ćemo se pobrinuti za ostalo!

 

Promotivna cijena

od 309KM

Na trenutne cijene iskoristite popust od 100KMts-awesome-check ovisno od kategorizacije smještaja i tipa sobe.

Hostel 1/3 i 1/4 ts-awesome-bedts-awesome-bus od 309KM209KM uz popust od 100KMts-awesome-check 

 Hotelts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-star 1/2 ts-awesome-bedts-awesome-bus ts-awesome-cutlery od 379KM279KM uz popust od 100KMts-awesome-check 

 

Uplati I ratu u iznosu od 50KM i osiguraj svoje mjesto!

ts-awesome-shield Fleksibilni uslovi rezervacije – u slučaju bilo kakvih otkaza putovanja vraćamo vam uplaćeni iznos za putovanje!

*Za prijavu je potrebno manje od 1 minut, prijavi se odmah i sačuvaj svoje mjesto!

OPIS DESTINACIJE:

Krakov – čiji se stari dio grada s pravom popularno naziva i ’’Sjeverna Firenca’’. Južni poljski grad koji je posljednjih desetljeća doživio značajna obnavljanja i danas je jedan od najuređenijih i najljepših europskih gradova koji je i pod zaštitiom UNESCO-a. Velebni glavni trg, zmaj koji spava podno kraljevskog brdašca, jedna od najljepših renesansnih palača sa sjeverne strane Alpi, jedan od najimpresivnijih rudnika soli u Europi, zanimljiva jevrejska četvrt i mnoštvo posebnih kutaka za sjesti, odmoriti, ali i zabaviti se. 

Krakov je jedan od najstarijih poljskih gradova. Godine 1364. je kralj Kazimir III. Veliki osnovao Krakovsku akademiju kao drugo sveučilište u Srednjoj Europi nakon sveučilišta u Pragu, od tog doba pa sve do danas Krakov je poznat kao i studentski grad bogatog noćnog života. 

Danas ovaj grad nosi mnogo nadimaka poput “Kraljevski grad”, “grad stotinu crkava” i “glavni duhovni grad Poljske” i također jedini je grad u Poljskoj koji je zadržao svoj srednjevjekovni izgled jer i pored velikog stradnja njegovih stanovnika jevreja tokom drugog svjetskog rata ostao je neuništen od strane III rajha. 

Bazilika svete Marije – Gradnja bazilike Svete Marije započela je krajem 13. vijeka na temeljima nekadašnje romaničke crkve. Godine 1477.–1489. U crkvu je doveden glavni oltar. Izradio ju je Veit Stoss i smatra se remek-djelom kasne gotike. U prvoj polovici 15. vijeka dograđene su bočne kapele. Većina ih je djelo majstora Franciszeka Wiechońa. U isto vrijeme podignuta je sjeverna kula koja je dizajnirana da služi kao osmatračnica za cijeli grad. Godine 1478. stolar Maciej Heringh financirao je kacigu za toranj. Na njega je 1666. postavljena pozlaćena kruna koja se i danas nalazi. Krajem 15. stoljeća crkva Svete Marije obogaćena je kiparskim remek-djelom, oltarom Veita Stossa.
Oltar Svetog Križa Barokni oltar sv. Križa sagrađen je 1735. godine od crnog mramora optočenog ružičastim mramorom. U njemu se čuva gotičko kiparsko remek-djelo – kameni križ.

Dvorac Vavel – nalazi se na istoimenom brdu Vavel na kojem se nalazi predstavljaju povijesno i kulturno najznačajnije mjesto u Poljskoj. Utvrđena rezidencija na rijeci Visli u Krakovu, osnovana je po naredbi kralja Kazimira III. Velikog i proširena tokom vijekova u niz građevina oko dvorišta u italijanskom stiluKatedrala sv. Stanislava i Vaclava se smatra poljskim nacionalnim svetištem i u njoj su pokopani poljski kraljevi i mnogi ugledni Poljaci. Predstavlja gotovo sve evropske arhitektonske stilove srednjeg vijeka, renesanse i baroka. Vijekovima rezidencija poljskih kraljeva i simbol poljske državnosti, dvorac Wawel danas je jedan od vodećih muzeja umjetnosti u zemlji. S više od 2,56 miliona posjetitelja u 2023., dvorac Wawel je najposjećeniji muzej umjetnosti u Poljskoj i 20. najposjećeniji muzej umjetnosti u svijetu.

Aušvic – je bio najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva. Nalazio se u južnoj Poljskoj, 50 km zapadno od Krakova. Do danas su sačuvani mnogi objekti logora Aušvic. Oni su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947, koji ima i funkciju istraživačkog centra za proučavanje holokausta. UNESKO je ovaj logor 1979. proglasio delom Svetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

Rudnik  soli Wieliczka – Rudnik soli Wieliczka jedan je od najvrednijih materijalnih i duhovnih spomenika u Poljskoj koji je uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine.Veličanstvene komore isklesane su u kamenoj soli. Nevjerojatna podzemna slanih jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene statue izrađene u soli. Skoro 3 kilometra krivudavih hodnika, 800 koraka od kojih se 350 mora spustiti do dubine od 135 metara pod zemljom, sve to čini rudnik soli Wieliczka toliko posebnim.

Live for the story.

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • 2 noćenja u Krakovu u oblasti, u hotelu 3* ili hostelu (sve sobe i u hotelu i u hostelu imaju svoj WC);
 • Za putnike koju su smješteni u hotelu doručak.
 • Prevoz turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja;
 • Usluge pratioca grupe za vrijeme trajanja aranžmana;
 • Administrativne troškove, troškove rezervacije u iznosu od 5,00 KM;
 • Polaske iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja i Banja Luke;
 • Organizaciju putovanja u cjelini.

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • Doplatu za polazak iz Mostara, Jablanice, Konjica – 15 KM po osobi
 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje (putnici sami snose odgovornost da u slučaju neobezbeđenog putnog osiguranja ili na osnovu slobodne procjene graničnih vlasti, budu spriječeni da uđu na teritoriju države u koju putujemo) – 10,00 KM za sve dane –  plaćanje u agenciji;
 • Obaveznu boravišnu taksu koja se naplaćuje od 01.01.2018. godine (dnevno po osobi: 2 € – 4 KM –  plaća se u agenciji);
 •  Dodatno sjedište u autobusu – 80,00 KM ili doplatu za posebno sjedište u autobusu (sjedišta iza vozača, sjedišta iza 2. vrata) – 30,00 KM;
 • Fakultativne izlete  za koje će cijene biti naknadno objavljene i poslane putem linka;
 • Individualne troškove putnika kao i ulaznice za pojedine objekte.

PROGRAM PUTOVANJA(okvirni uz mogućnost izmjena):

 1. dan / Mostar – Sarajevo –Doboj – Budimpešta – Krakov (BiH – Hrvatska – Mađarska – Slovaćka – Poljska):

Sastanak grupe na dogovorenom mjestu u poslijepodnevnim satima. Noćna vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora, osvježenja i regulisanja graničnih i carinskih formalnosti.

 1. dan / KRAKOV

  Dolazak u KRAKOV. Nakon kraćeg odmora slijedi slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak i upoznavanje sa glavnim historijskim znamenitostima Krakova u uskoj jezgri grada. Tokom našeg obilaska imaćemo priliku da obiđemo Barbican prekrasnu kulu-ulaz u stari grad Krakov nakon toga kroz Floriansku ulicu, najpoznatiju ulicu u Krakovu koja je zadržala svoj izgled dugih 700 godina, dolazimo u sami centar grada odnosno na sigurno najljepši trg Rinek u Poljskoj gdje se nalazi Crkva Svete Marije gotička crkva, jedan od najvećih simbola Krakova, od cigle izgrađena u 14. vijeku, gdje svaki sat 24 sata dnevno, 365 dana u godini, signal trube – nazvan Hejnał mariacki – svira se sa vrha dvije kule Svete Marije, unutrašnjost crkve zadržala je srednjevjekovnu ljepotu koju definitivno vrijedi posjetiti, na istom trgu nalazi se i Krakovska Sukiennica koja datira iz renesanse i jedna je od najprepoznatljivijih ikona grada, trg krasi i Toranj gradske vjećnice je jedini preostali dio stare Krakovske gradske vijećnice (Ratusz) srušene 1820. godine. Svoj obilazak završavamo kod najvećeg simbola Poljske, dvorac poljskih kraljeva Vavel i brdo Vavel koji je vjekovima bio simbol poljskih kraljeva i same polsjke nekadašnje mejsto iz kojeg se upravljalo cijelom Poljskom. Slobodno vrijeme ,Noćenje.

 

 1. dan / KRAKOV – AUŠVIC :

Slobodno vrijeme ili mogućnost fakultativnog odlaska u Aušvic. Nakon doručka (za putnike koji su smješteni u hotelu) poludnevni fakultativni izlet do Aušvica, mjesta gdje se nalazi najzloglasniji koncentracijski logor II. svjetskog rata Aušvic-Birkenau. Aušvic je upravo zbog svoje veličine među najposjećenijim koncentracijskim logorima koji su danas podsjetnik na ljudsku patnju. Danas se koncentracijski logor Auschwitz nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao muzej i spomenik svim žrtvama nacističkog uništavanja Židova, kao i svih ljudi protivnika nacizma. Također i mjesto gdje je snimljeno jedno od najvećih ostvarenja Stivena Spilberga, “Šindlerova lista”. Povratak u Krakov, slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. dan / KRAKOV – RUDNIK SOLI – KRAKOV – SLOVAČKA – MAĐARSKA – HRVATSKA:

  Slobodno vrijeme ili mogućnost fakultativnog odlaska u RUDNIK SOLI WIELICZKA :Nakon doručka (za putnike koji su smješteni u hotelu). Rudnik soli Wieliczka smatra se jednim od najvrednijih spomenika u Poljskoj te je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Star je više od 700 godina, sol se tu proizvodila još od 13. vijeka. Danas je rudnik fascinantan podzemni grad koji oduševljava turiste diljem svijeta. Prostire se na devet etaža, doseže dubinu od 327 metara te je dug preko 300 kilometara. Rudnik soli prava je podzemna atrakcija u kojoj je tijekom stoljeća od soli i drva kao građevinskog materijala izgrađeno nekoliko desetaka građevina. Najveći je dragulj rudnika kapelica sv. Kinge, koja je u potpunosti uklesana u blok soli i naziva se „podzemnom katedralom Poljske“.
 2. dan:  BiH – Sarajevo:

Dolazak u BiH u jutarnjim časovima (ovisno o zaustavljanjima na granici i pauzama). 

KRAJ PROGRAMA.

Uz ovaj program putovanja važe “Opšti uslovi putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events” – više informacija na letsgo.ba/uslovi.

Kako rezervisati putovanja?
• Popunjavanjem besplatne online prijave ispod, nakon što ispunite prijavu dobiti ćete e-mail s uputstvima za uplatu I – rate
• Plačanje možete izvršiti u Let’s Go poslovnici ili putem računa!

ts-awesome-shield Fleksibilni uslovi rezervacije – u slučaju bilo kakvih otkaza putovanja vraćamo vam uplaćeni iznos za putovanje!

ts-awesome-comments-o Imate li pitanja? Pišite nam, mi smo tu za vas!  Pišite nam ovdje

ts-awesome-clock-o Krug prijava završava za:

Gdje se nalazimo ?

Ferhadija 17B Sarajevo

+387 (0) 60 33 26 444

+387 (0) 33 86 16 16

+387 (0) 33 86 16 17

info@letsgo.ba

 

Poslovno ime: Let’s Go Travel & Events
JIB: 4202215000016

ts-awesome-map-marker Ferhadija 17B Sarajevo

ts-awesome-mobile-phone +387 (0) 60 33 26 444

ts-awesome-phone +387 (0) 33 86 16 16

ts-awesome-fax +387 (0) 33 86 16 17

ts-awesome-at info@letsgo.ba

Tekući račun: Raiffeisen 1610000158950031
​Licenca o obavljanju djelatnosti putničkih agencija i turoperatera 065-0-Reg-16-001811 od 11.05.2016.

×