Ljeto u BiH

Pješčane piramide & Višegrad

+Krstarenje Drinom

+Zip Line

Termin
16. August I cjelodnevna tura
Staff

Iza velikih događaja stoje sjajni ljudi.

Naš staff na ovom putovanju ima ocjenu  ts-awesome-users  4.8 od 5.
ts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-starts-awesome-star ts-awesome-star-half-o
Oni su ti koji će vaše iskustvo na ovom putovanju učiniti nezaboravnim!

Cijena cjelodnevne ture

ts-awesome-bus  + vodič

od 29KM

Pješčane piramide pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava.Na mjestu gdje se prirodne sile dodiruju i isprepliću, ovako izgledaju skupture od pijeska i kamenja kada ih prave mrazevi, vjetrtovi, kiše i vrućine.Piramide su stare više od dvije stotine godina. Još prije skoro 60 godina na ovom mjestu filmska industrija Jugoslavije snimala je film o partizanskom komandantu Ramizu Lešiju.Specifičnost pješčanih piramida je da vremenom postaju sve više. Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se, tako faktički povećava.

Višegrad – je grad i središte istoimene opštine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na rijeci Drini. Grad broji oko 6.000 stanovnika, a opština oko 23.200 stanovnika po popisu iz 1991. Nalazi se u prostranoj kotlini rijeke Drine, na brežuljkastim padinama koje se blago uzdižu u planine visoke preko 1000 metara. Višegradska kotlina je jedna od rijetkih proširenja u toku rijeke Drine koji se sastoji djelimično od visokih klisura i planina. Na mjestu gdje se planine koje čine uski i duboki kanjon Drine razdvajaju u prostranu kotlinu, stoji kameni 500 godina star most sa 11 lukova širokog raspona, poznatijeg svima kao “na Drini ćuprija”. Most je dug oko 250 metara i širok oko 10 metara osim na sredini gdje je proširen sa dvije terase, sa svake strane po jedna. Taj dio mosta zove se kapija. Iduci iz čaršije, na lijevoj terasi se uzdiže stub na kome je ugrađena ploča sa natpisom stihotvorca Badija iz vremena 1571 kada je izgradnja mosta završena o onome ko je izgradio most i godinu kada je izgrađen. Nasuprot ovom stubu sa desne strane nalazi se terasa koja se zove Sofa. Sofa je uzdignuta sa dvije stepenice i ograđena kamenom ogradom kao i cijela dužina mosta.

Live for the story.

Aranžman uključuje

• Prevoz autobusima na relaciji Sarajevo – Pješčane piramide – Višegrad – Sarajevo;
• Odlazak do Pješčanih piramida;
• Odlazak do Višegrada;
• Usluge pratioca grupe za vrijeme trajanja aranžmana;
• Administrativne troškove, troškove rezervacije;
• Organizaciju putovanja u cjelini.

Aranžman ne uključuje:

  • Fakultativne izlete (obilazak grada + krstarenje Drinom + Zip line);

  • Individualne troškove putnika.

PROGRAM PUTOVANJA (uz mogućnost izmjena):

1. dan / BiH – Sarajevo – Pješčane piramide – Višegrad – Sarajevo:

Sastanak grupe na dogovorenom mjestu u ranim jutarnjim satima – 08:00h. Jutarnja vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora (ukoliko je to potrebno). Dolazak na Pješčane piramide je planiran cca 10:00h. Slobodno vrijeme za uživanje i rzagledavanje sve do polaska prema Višegradu. Piramide su izgrađene od pjeskovite gline djelovanjem erozije tako što je odnošen sitniji materijal dok su ostali blokovi čvršćih stijena koji čine različite oblike nalik piramidama, a zbog svoje poroznosti nose naziv pješčane.
Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen nastao je dugim nizom godina. Erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova nastale su figure zanimljivih oblika. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfolosku rijetkost na ovim prostorima. Ono što je zanimljivo jeste da proces erozije traje i danas tako da pješčane piramide ne nestaju, nego rastu. Sličan prirodni fenomen javlja se i na drugim mjestima u svijetu pa tako pješčane piramide svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama, u Dolomitima (Italija) ili na piramide u Đavoljoj Varoši (Srbija).
Pješčane piramide se prvi put spominju još u austrougarskom periodu, a prema nekim tvrdnjama starije su od 200 godina. Polazak prema Višegradu je planiran 11:30-12:00h. Dolazak u Višegrad je u poslijepodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada + krstarenje Drinom + zip line ili slobodno vrijeme za uživanje i razgledanje malog bh gradića. Povratak je predviđen oko 19:00h. Dolazak u Sarajevo u večernjim satima. KRAJ PROGRAMA.

Uz ovaj program putovanja važe “Opšti uslovi putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events” – više informacija na letsgo.ba/uslovi.

NAPOMENA:

  • Navedena cijena se odnosi na polazak iz Sarajeva. Za polazak iz Mostara, Jablanice i Konjica, Kaknja, Visokog, Zenice i Doboja cijena se uvećava za 15 KM. Polasci će biti organizovani u slučaju zadovoljenog minimalnog broja prijavljenih putnika – (provjeriti u agenciji);
  • Svi putnici su obavezni da poštuju naredbe i preporuke kriznog štaba i da drže fizičku distancu. Maske su obavezne unutar autobusa;
  • Plan i program može odstupati od satnice u ovisnosti od gužvi na putu, potrebama grupe i radi drugih nepredviđenih okolnosti;
  • Molimo vas da se prije uplate putovanja upoznate sa programom putovanja i opštim uslovima putovanja putničke agencije Let’s Go Travel & Events koje sa uplatom prihvatateletsgo.ba/uslovi.

Način prijavljivanja
• Popunjavanjem on-line prijave ispod
• Dolaskom u Let’s Go poslovnicu

ts-awesome-clock-o Ponuda ističe za:

Način plaćanja

  • Prva rata 30 KM prilikom prijave
  • Putnik ostatak duga plaća u cijelosti ili na rate u prostorijama agencije ili na tekući račun, najkasnije 10 dana pred putovanje.

Gdje se nalazimo ?

Ferhadija 17B Sarajevo

+387 (0) 60 33 26 444

+387 (0) 33 86 16 16

+387 (0) 33 86 16 17

info@letsgo.ba

 

Poslovno ime: Let’s Go Travel & Events
JIB: 4202215000016

ts-awesome-map-marker Ferhadija 17B  Sarajevo

ts-awesome-mobile-phone +387 (0) 60 33 26 444

ts-awesome-phone +387 (0) 33 86 16 16

ts-awesome-fax +387 (0) 33 86 16 17

ts-awesome-at info@letsgo.ba

Tekući račun: Raiffeisen 1610000158950031
​Licenca o obavljanju djelatnosti putničkih agencija i turoperatera 065-0-Reg-16-001811 od 11.05.2016.